✔ 1-2 dagars leverans ✔ Handla med Klarna

Vad är en A-traktor?

En A-traktor är i Sverige en bil som är registrerad som traktor, efter att ha fått växlarna spärrade och högsta hastigheten begränsad. 

År 1963 införde trafiksäkerhetsverket möjligheten att bygga om och registrera en bil eller lastbil till A-traktor som ett alternativ till Epa Traktor. 

När Trafiksäkerhetsverket i mitten av 1970-talet skulle avskaffa möjligheten att nyregistrera en EPA-Traktor, och att de redan rullande skulle få finnas kvar i en treårsperiod men sedan skrotas bort, blev det protester som gjorde att verket tvingades tänka om. 

Nyregistrering av EPA-traktorer förbjöds 31 mars 1975 men i stället tog A-traktorreglerna över helt, och en årlig besiktning infördes för de kvarvarande EPA-traktorerna. 

Förkortning "A" står för traktor klass A (vägtraktor (numera klass I)), (klass B är jordbrukstraktor (numera klass II)), som numera får köras från 15 års ålder (med AM-Körkort).

En LGF-skylt baktill på A-traktorn infördes i augusti 1978 på frivillig basis, men blev från och med den 1 januari 1982 ett krav på A-traktorn. 

A-traktorer ska besiktas första gången senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången. 

Därefter senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes. 

Om du nyregistrerar en A-traktor innebär det inte automatiskt att den ska besiktas efter 48 månader – det är åldern på ursprungsfordonet som avgör när det ska besiktas. 

En A-traktor ska vara så ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på horisontell väg. 

Ombyggnaden skall vara så konstruerad och utförd att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet. 

A-traktorns hastighet på lägsta växeln skall vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal. 

Från och med den 1 februari 2021 behöver intyg medtas till registreringsbesiktningen. Intyget ska vara ifyllt av den som utfört hastighetsbegränsningen, t ex en verkstad eller annan person som utfört den delen av ombyggnationen. Intyget kan skrivas ut och tas med till besiktningen. Observera att den som undertecknat det måste vara på plats vid besiktningen och kunna legitimera sig. 

Det är vanligt att A-traktorn står skriven på den ena föräldern men brukas av en son eller dotter i familjen. Den som kör fordonet måste inneha ett mopedkörkort / AM-körkort och vara minst 15 år. 

En A-traktor får högst föras fram i 30 km/h. Om den konstruktiva hastigheten överstiger den tillåtna hastigheten så är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning. 

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, och föraren endast har AM- behörighet, så kan denne bli misstänkt för olovlig körning. Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Vid misstanke om brott så kan även en A-traktor tas i beslag för vidare utredning.